Nuorten kirjavinkit

Nuorten kirjavinkit ja kirjojen kuvaukset

               


Rasismi

 1. Abdel-Fattah, Randa (2005): Näyttääkö pääni tässä isolta?
 2. Abrahamson, Emmy (2012): Kuinka selviytyä puolalaisesta äidistä?
 3. Halme Antti (2009): Metalliveljet
 4. Sachar, Louis (2008): Riskitekijä
 5. St. John, Lauren (2006): Valkoinen kirahvi
 6. Thor, Annika (1997): Lumpeenkukkameri
 7. Wahl, Mats (2005): Näkymätön

Eläinten ja luonnon suojelu

 1. Bagge, Tapani (1999): Suden hetki.
 2. Ellilä, Kirsti (2002): Emma ja sisäinen sankari
 3. Lauren, St. John (2010): Viimeinen leopardi

Identiteetin etsintä

 1. Baktiari, Marianne (2007): Mistään kotoisin 
 2. Guéne, Faïza (2005) Hällä väliä huomisella
 3. Hidie, Desai (2004): Sopivasti sekaisin
 4. Hogan Mary (2009): Ihan kivat kasvot
 5. Itkonen, Juha (2003): Myöhempien aikojen pyhiä
 6. Kira Poutanen (2008): Ihana meri
 7. Lehtinen, Tuija (2003): Ihan pihalla.
 8. Mäki, Harri Istvan (2001): Aina söpönä
 9. Olsson, Sören: Zeina ja Nalle –sarja
 10. Rannela Terhi (2009): Goa, Ganesha ja minä
 11. Schmitt, Eric-Emmanuel (2005): Herra Ibraham ja Koraanin kukkaset
 12. Rannela, Terhi (2008): Amsterdam, Anne F. ja minä
 13. Simukka, Salla (2006): Kipinä
 14. Tiainen, Marja-Leena (2011) : Kahden maailman tyttö
 15. Vigan, Delphine de (2011): No ja minä

Homoseksuaalisuus

 1. Ellilä (2003): Emma ja tähtipoika
 2. Simukka, Salla (2003): Kun enkelit katsovat muualle
 3. Simukka, Salla (2004): Minuuttivalssi
 4. Simukka, Salla (2005): Viimeiset

Koulukiusaaminen

 1. Autio Maria (2005): Paperisudet
 2. Hayden, Torey (2005): Pöllöpoika
 3. Singer, Nicky (2002): Höyhenpoika.
 4. Thor, Annika (2000): Totuus vai tehtävä

Sairaus, vammaisuus, vammautuminen

 1. Miettinen, Mari (2005): Suudelma taivaassa
 2. Teerialho: Jopokompleksi. WSOY 2005
 3. Vilkuna, Varpu (1992): Rulla 

Sota/pakolaisuus

 1. Cleave, Chris (2011): Little Been tarina
 2. Filipovic, Zlata (1993): Zlatan päiväkirja: nuoren tytön elämä Sarajevossa
 3. Geda, Fabio (2012) Krokotiilimeri
 4. Holmberg, Annina (2000): Punainen kyynel
 5. Johansson i Backe, Kerstin (1972): Näkymätön Elina
 6. Kallioniemi Tuula (2005): Kulkuripoika ja tuulen tyttö
 7. Mankell, Henning (2008): Tulen salaisuus
 8. Mankell, Henning (2009): Tulen arvoitus
 9. Mankell, Henning (2010): Tulen raivo
 10. Rosoff, Meg (2005): Poikkeustila.
 11. Sepetys, Ruta(2011): Harmaata valoa
 12. Tiainen, Marja-Leena (2006): Alex ja pelon aika
 13. Tiainen, Marja-Leena (2007): Alex, Aisha ja Sam
 14. Tiainen, Marja-Leena (2008): Alex, Aisha ja toivon aika

Kirjojen kuvaukset:

 

Rasismi

1. Amdel-Fattah, Randa. Näyttääkö pääni tässä isolta? (2005) Räväkkä ja hauska nuortenkirja kertoo muslimityttö Amalista, jonka elämä muuttuu kun hän päättää alkaa käyttää huivia. Tarina kuvaa kulttuurien kohtaamista, rasismia ja erilaisuutta.

2. Abrahamson, Emmy: Miten selviytyä puolalaisesta äidistä? (2012).
Ruotsalaisen Emmy Abrahamsonin esikoiskirja on hullunhauskaa ja vauhdikasta teiniviihdettä, jossa pilaillaan sumeilematta kulttuurierojen ja nolojen perheenjäsenten kustannuksella. Samalla tarina tarjoaa mainion aikamatkan 1980-luvulle, jolloin maailma oli ehkä hitusen erilainen kuin nyt - ainakin puolalaiselle.

3. Halme Antti: Metalliveljet (2009) Erilaisuuden teema nousee esille mm. rasismin kautta. Harrin ja Ville ystävän Hachemin perhe on kotoisin Irakista. Kolmen pojan ystävyyden kautta Halme yhtä aikaa sitoo yhteen teini-ikäisten erilaisia maailmankuvia ja purkaa elämän vaikeita asioita. Millaista on olla vieras vieraalla maalla, ensirakkauden ja ihastumisen ilot sekä vaikeudet ja vastoinkäymisistä selviämisen.

4. Sachar, Luis. Riskitekijä (2008) Poikien rangaistusleiriltä palannut Theodore "Kainalo" Johnson on palannut kaidalle tielle, mutta uusi elämä ei ole helppoa. Vanhemmat vaativat säännöllisiä huumetestejä, ja vauraiden valkoisten asuinalueilla Kainalon iso musta olemus herättää ennakkoluuloja. Onko ihonvärillä sittenkin väliä? Riskitekijä on itsenäinen jatko-osa suositulle Paahde-romaanille.

5. St.John, Lauren. Valkoinen kirahvi (2006) Nuortenromaani kertoo 11-vuotiaan Martinen tarinan, joka joutuu yllättäen aloittamaan uuden elämän Etelä-Afrikassa. Valkoisesta kirahvista tulee hänen ystävänsä maassa, jossa ihonvärillä on merkitystä.

6. Thor, Annika. Lumpeenkukkalampi (1997) Nuortenromaani kertoo 13-vuotiaasta juutalaisesta Steffi-tytöstä, joka on joutunut lähtemään sukulaisten luo Ruotsiin. Toisen maailmansodan kynnyksellä juutalaisten asema käy yhä ahtaammaksi Itävallassa, missä Steffin vanhemmat asuvat.

7. Wahl, Mats: Näkymätön (2005) "Tämä hämmästyttävä romaani kertoo, mitä tapahtuu kun nuoret liittyvät äärioikeistolaisiin ryhmiin - Wahlin kirja on pakollista luettavaa." - Henning Mankell.

Eläinten ja luonnon suojelu

1. Bagge, Tapani: Suden hetki (1999).Teos on ekojännäri eläinaktivistiryhmästä. Ryhmä Susi valmistautuu sabotaasi-iskuun aamuyön pimeimmän tunnin aikana. Tomppa tuntee ketunhajun nenässään ja miettii miten kaikki alkoi siitä, kun hän tutustui Tanja Viitalaan...

2. Ellilä, Kirsti: Emma ja sisäinen sankari (2002) Karvaturreja ja moraalista pohdintaa. Emman kaverit ovat innostuneet eläinsuojelusta – lähinnä hyvännäköisten eläinsuojelijapoikien takia – ja Emma joutuu puoliväkisin ottamaan hoitoonsa kaksi koe-eläinlaitokselta vapautettua koiraa

3. Laure, St. John: Viimeinen leopardi (2010) on itsenäinen jatko-osa romaaneille Valkoinen kirahvi (2007) ja Delfiinien laulu (2008). Afrikassa kasvaneen ja Lontoossa asuvan Lauren St Johnin nuortenkirjoissa jännittävät juonenkäänteet yhdistyvät Afrikan luonnon ainutlaatuiseen kuvailuun ja vahvaan luonnonsuojelulliseen teemaan

Identiteetin etsintä

1. Baktiari, Marianne: Mistään kotoisin (2007) Humoristinen kuvaus Malmössä asuvien iranilaisperheiden arjesta ja törmäilyistä. Sukupolvien väliset rajat natisevat lasten joutuessa tulkeiksi ruotsalaisen ja iranilaisen kulttuurin välille, vanhemmat elävät vielä vahvasti iranilaisessa todellisuudessa ja mennessä; lapset puolestaan ovat kiinnittyneet ruotsalaiseen elämäntapaan ja arkeen. Arkisista väärinkäsityksistä kulttuurien välillä syntyy hykerryttäviä tilanteita, ja samalla kirja tarjoaa kuin ohimennen ikkunan Iranin historiaan ja kulttuuriin.

2. Guéne, Faïza: Hällä väliä huomisella (2005) Viisitoistavuotiaalla Dorialla on ongelmia. Siivoojaäidin palkka ei riitä juuri mihinkään, asuinlähiö on ankea, koulu on tylsää, poikaystävääkään ei ole, eikä mikään oikein kiinnosta. Isä on palannut Marokkoon ja mennyt uusiin naimisiin, koska Dorian äiti ei ole saanut poikaa. Mutta Doria sinnittelee. Vaikkei elämä ole ruusuilla tanssimista, Dorian sarkastinen huumorintaju ja nokkeluus tekevät arjesta kertomisen arvoista. Ja pian Doria huomaa, että kohtaloonsa voi vaikuttaa ja asiat voivat myös muuttua... (Like). Guénen 19-vuotiaana kirjoittama, kriitikoiden ylistämä ja usealle kielelle käännetty esikoisteos.

3. Hidie, Desai: Sopivasti sekaisin (2004) Kielellisesti säkenöivä esikoisromaani on kiihkeä kertomus nuoren tytön kasvusta kahden kulttuurin välissä. Se on samalla värikäs sukellus New Yorkin intialais-yhteisön elämään. Yhdysvalloissa syntynyt 17-vuotias Dimple on aina hieman vaivautunut, kun hänen vanhempansa noudattavat intialaisia tapoja muiden nähden.

4. Hogan Mary: Ihan kivat kasvot (2009) Ihan kivat kasvot -kirja kertoo ylipainoisesta, kuusitoista-vuotiaasta Hayleysta, joka asuu Santa Monicassa, Kaliforniassa. Hän on toivottoman rakastunut Drew-nimiseen söpöön poikaan. Kirja on huumorinsa ja ironiansa puolesta hyvä lukuelämys, ja syömisongelma-aihetta on käsitelty siinä uudella ja mielenkiintoisella tavalla.

5. Itkonen, Juha: Myöhempien aikojen pyhiä (2003) Kaksi mormoninuorta, Mark ja David saapuvat Suomeen tavoitteenaan tehdä lähetystyötä. Suomalaisen pikkukaupungin elämään sopeutuminen ei käykään ihan mutkattomasti; käännytystyö tökkii ja suomalaisten kummat tavat eivät helposti avaudu utahilaisille. Varsinainen identiteetti- ja uskonkriisi saa alkunsa, kun David rakastuu naapurintyttö Emmaan ja ristiriitaiset halut ja tunteet heräävät. Suomalaisiin on hankalaa tutustua, eivätkä poikienkaan välit ole kovin mutkattomat. Myöhempien aikojen pyhiä avaa oven nuoren mormonimiehen elämään ja ajatusmaailmaan, sekä näyttää suomalaisen yhteiskunnan tragikoomisen puolen, ulkopuolisen silmin tarkasteltuna.

6. Poutanen, Kira. Ihana meri (2008) Ravisuttava matka anoreksiaan sairastuvan 15-vuotiaan Julian sisäiseen maailmaan. Romaani pohtii myös sitä, miten ahtaita ja ankeita naisen malleja yhteiskuntamme tarjoaa.

7. Lehtinen, Tuija. Ihan Pihalla (2003). Romaani kertoo neljän räjähdysalttiin nuoren kohtaamisesta perhekoti Tuulikanteleessa.

8. Mäki, Harri Istvan: Aina söpönä. (2001) Karheanraju kuvaus nuoren pojan itsenäistymistaistelusta. Minäkertoja on ontuva laiha 16-vuotias poika, jolle sopeutuminen yhteiskuntaan on vaikeaa. Kirjoittaminen kuitenkin kiinnostaa, ja uusi alku uudella paikkakunnalla kirjoittajalukiossa tarjoaa mahdollisuuden ulos tukahduttavista kotiympyröistä

9. Anders Jacobson: Nalle ja Zeina -nuortenkirjasarja. Nalle ja Zeina ovat molemmat seiskaluokkalaisia, mutta he ovat hyvin erilaisia. Zeina on puoliksi libanonilainen ja luonteeltaan vauhdikas. Nalle on syntyjään suomenruotsalainen ja häntä kiinnostavat tietokoneet ja tv-sarjat.

10. Rannela Terhi: Goa, Ganesha ja minä (2009) Goa, Ganesha ja minä on kehityskertomus nuoren taiteellisen tytön elämästä. Mira tasapainoilee kahden uusperheen välissä ja etsii itseään aloittelevana kuvataiteilijana

11. Schmitt, Eric-Emmanuel. Herra Ibraham ja Koraanin kukkaset (2005) Nopeasti aikuistuva Momo käy varkaissa herra Ibrahimin pienessä kulmakaupassa. Varastaminen tuntuu oikealta, sillä herra Ibrahim on juutalaisten asuttaman Bleue-kadun ainoa arabi. Yllättäen Momo ja Ibrahim ystävystyvät. Herra Ibrahim saa Momon opastajan ja hiljalleen yhä konkreettisemmin myös isän roolin. Schmitt käsittelee tärkeitä teemoja: kulttuurisen ja uskonnollisen identiteetin häilyvyyttä, vanhempien ja lasten välisten suhteiden monimutkaisuutta sekä ystävyyden tärkeyttä.

12. Rannela, Terhi. Amsterdam, Anne F. ja minä (2008)
Kirjan voisi luokitella tyypilliseksi kuka minä olen -tarinaksi. Huolimatta perinteisestä aiheesta, näkökulma on raikas. Kirjan päähenkilö, 15-vuotias Kerttu, etsii itseänsä ja kamppailee seksuaali-identiteettinsä kanssa. Aikuistuva tyttö huomaa, ettei itsestään selviä asioita ole olemassa.

13. Simukka, Salla: Kipinä (2006) Sosiaalisesti hieman rajoittunut Tapio valitsee rippileirin sijaan Protu-leirin (Prometheus) ja tutustuu ohjaajana työskentelevään Moonaan, joka paljastuu Tapion sielunsiskoksi. Leirin aikana herää monia kysymyksiä, ja sekä Tapion, että Moonan ajatuskulkuja seurataan päiväkirjamerkintöjen kautta. Myös riparin valinneen Tapion parhaan kaveri Petri saa äänensä kuuluviin kirjan sivuilla – valtaosa nuorista valitsee riparin, mutta miksi? Kirja tarjoaa realistisen kuvauksen Protu-leirin toiminnasta, mutta on ennenkaikkea kuvaus ystävyydestä ja ennnakkoluulojen murtumisesta. Kipinä aloittaa Tapio ja Moona -seitsenosaisen nuortenkirjasarjan.

14. Tiainen, Marja-Leena: Kahden maailman tyttö. (2011) Seitsemäntoistavuotias Tara elää kahden kulttuurin välissä, vaikka haluaisi olla vain tavallinen nuori; meikata, harrastaa, seurustella ja viettää aikaa facebookissa. Taran perheellä on kuitenkin toisenlaiset arvot ja säännöt; isän mielestä Taran käytös on sopimatonta ja saattaa vaaraan hänen kunniansa. Isä ja veljet vahtivat sekä pahoinpitelevät huonosti käyttäytyvää Taraa, ja tilanne kärjistyy entisestään, kun Tara alkaa seurustella Jannen kanssa. Isä uhkaa naittaa Taran ulkomailla asuvan miehen kanssa, ja Taran pakomatka alkaa...

15.  Vigan, Delphine de: No ja minä (2011) 13-vuotias Lou on huippuälykäs ja käsittää maailman omalla tavallaan. Loun ajatusten virta on loputon jatkumo erilaisten asioiden havainnointia, suhteuttamista ja mittaamista; päivät kuluvat lukion penkillä ja erilaisten paksujen opusten kanssa. Loun ainoa ystävä on Lucas, koulun suosituin poika. Loun maailma mullistuu peruuttamattomasti kodittoman No-tytön kohtaamisen myötä; tyttöjen ystävystyessä Lou yrittää muuttaa No:n kohtalon ottamalla hänet osaksi perhettään. Pikkuhiljaa Lou alkaa ymmärtää, että kaikkea elämässä ei voikaan mitata ja järkeistää; elämä kulkee omia polkujaan. Kirja sivuaa Ranskan siirtolaisten ja kodittomien arkea, yksinäisyyttä ja syrjintää, mutta on ennen kaikkea nuoren tytön kasvukertomus, joka on kerrottu 180:n älykkyysosamäärän omaavan varhaiskypsän teinin äänellä.

Homoseksuaalisuus

1. Ellilä, Kirsti: Emma ja tähtipoika (2003). Rennolla jalat maassa -asenteella maailmaa katseleva Emma on valloittanut nuoret lukijansa jo sarjan neljässä aiemmassa osassa. Uudet ihmiset ja käänteet antavat jälleen väriä Emman porukan elämään, eikä taru Paavonkaan kanssa taida olla vielä ihan lopussa...

2. Simukka, Salla. Kun enkelit katsovat muualle. (2003) Nuortenromaani kuvaa kahden lukiolaistytön Kirsikan ja Susannan suhdetta, joka syvenee ystävyydestä rakkauteen ja sitä, miten eri tavoin erilaisuuteen voi suhtautua.

3. Simukka, Salla: Minuuttivalssi (2004) Valoisa ja toivontäyteinen tarina on jatkoa Salla Simukan esikoiskirjaan Kun enkelit katsovat muualle.

4. Simukka, Salla: Viimeiset (2005) Kolmen erilaisen, eri tavalla sukupuolisuuteen suhtautuvan nuoren naisenalun tarinat käsittelevät halua ja sen yksilöllisyyttä luontevasti ja todentuntuisesti.

Koulukiusaaminen

1. Autio, Maria: Paperisudet (2005) Kirja tarttuu kipeään aiheeseen rehellisesti ja realistisesti. Sallan, Alettan ja Virvan kautta Autio kuvaa kiusatun ja ahdistuneen nuoren naisen päivittäistä elämää, jossa usein pyörii ajatus: ”mä en jaksa enää elää”. Elämä ahdistaa niin koulussa kuin kotonakin, vaikeuksien keskellä nuori on niin yksin. Ahdistuneisuus tarttuu välillä lukijaankin, mutta onneksi tarinassa on myös valoisia puolia – kiusattukin voi löytää ystäviä ja helpotusta ahdistukseensa.

2. Hayden, Torey: Pöllöpoika. (2005) Kiusatun ja väheksytyn koulupojan koskettava selviytymistarina.

3. Singer, Nicky: Höyhenpoika (2002) on kaunis ja kepeästi kerrottu tarina kiusaamisesta ja pelkojen voittamisesta.

4. Thor, Annika: Totuus vai tehtävä (2000) Kirja toimii avauksena keskustelulle kiusaamisesta, jengin mukana myötäilystä, kiusatun mukana myötäelämisestä ja omista valinnoista. Kirja ei ole mikään moraalisaarna, vaan mukaansa tempaava kuvaus Noran kasvamisesta itsenäiseksi.

Sairaus, vammaisuus, vammautuminen

1. Miettinen, Mari: Suudelma taivaassa (2005) Asta Ranta on työlästynyt. On rankkaa vain maata sairaalassa, väsyä syöpähoitoihin ja menettää kaikki se, mitä nuoren ihmisen elämään kuuluu. Ehkä ensi suudelmankin saa vasta taivaassa? Asta pitää päiväkirjaa, ja pohtii elämäänsä - ja kuolemaansa - ja on mitä suurimmassa määrin elossa.

2. Teeriaho, Taina: Jopokompleksi (2005) käsittelee erilaisuutta ja poikkeavuutta monella eri tasolla: äidin menettäminen onnettomuudessa, Miriamin jalkojen vammautuminen samassa onnettomuudessa ja omalaatuinen keksijä-isä, joka on myös tuurijuoppo, toimivat tarinaa kannattelevina elementteinä. Tarinan ytimessä on ennen kaikkea kuitenkin Miriamin kiinnostus perinteisesti miehiseksi nähtyyn maailmaan eli autoihin ja niiden korjaamiseen, seikkoja, jotka auttamatta tekevät tytöstä erilaisen.

3. Vilkuna, Varpu. Rulla. (1992) Elämänmyönteinen romaani kuvaa 15-vuotiaan pyörätuolilla liikkuvan Sepon elämää: hänen kipeää isäsuhdettaan, ystävyyssuhteitaan ja orastavaa rakkauttaan lestadiolaisperheen tyttöön.

Sota/pakolaisuus

1. Cleave, Chris: Little Been tarina (2011) Kuusitoistavuotias nigerialaistyttö Little Bee karkaa pako-laiskeskuksesta Englannin maaseudulla. Hän on yksin vieraassa maassa kädessään kulunut käyntikortti. Little Bee ja Sarah O’Rourke kohtasivat vuosia sitten nigerialaisella rannalla epätavallisissa olosuhteissa, ja lyhyt kohtaaminen jätti jälkensä molempiin naisiin. Vuosia myöhemmin Bee seisoo Sarahin oven takana  ja yhteinen tie kohti tuttua rantaa alkaa... Todentuntuinen ja koskettava tarina kahden täysin eri lähtökohdista tulevan ihmisen kohtaamisesta, tragikoomisella otteella, ja kahdella kertojanäänellä kerrottuna.

2. Filipovic, Zlata. Zlatan päiväkirja. Nuoren tytön elämä Sarajevossa. (1993) 11-vuotias Zlata pitää päiväkirjaa tuhoutuvan Sarajevon sydämessä. Päiväkirja kuvaa nuoren näkökulmasta sitä, miten sota mullistaa elämän ja pelko on jatkuvasti läsnä.

3. Geda, Fabio. Krokotiilimeri (2012) Tositarina pienen afgaanipojan matkasta laittomana siirtolaisena Eurooppaan. Matka alkaa, kun talebanit valtaavat Enaiatollahin kotikylän Navan, ja hänen on pakko lähteä äitinsä kanssa pakomatkalle Pakistaniin. Eräänä aamuna Pakistanin siirtolaisleirillä Enaiatollah herää yksin; äiti on lähtenyt takaisin kotikylään, ja Enaiatollaihin on selviydyttävä tästä lähtien omin avuin. Alkaa vuosia kestänyt vaarallinen matka ihmissalakuljettajien mukana kohti unelmien Eurooppaa, pimeillä rakennustyömailla ja tehtaissa työskennellen. Onneksi matkaan mahtuu myös huumorin kipinöitä ja inhimillisyyttä, toivoa antavaa loppua unohtamatta. Kirja perustuu Einaitollahin kirjailija Fabio Gedalle antamaan haastatteluun.

4. Holmberg, Annina: Punainen kyynel (2000) Lähtökohtana on 17-vuotiaan Elinan interrailmatka Itä-Eurooppaan vuonna 1990. Pienessä Dubrovnikin kaupungissa Elina kokee elämänsä säväyttävimmän asian, hän rakastuu komeaan serbiin, Milaniin. Kun jäähyväisten aika koittaa, nuoret vannovat tapaavansa seuraavana kesänä. Pian kuitenkin tiedotusvälineet ilmoittavat suru-uutisen: Balkanilla on syttynyt sota.

5. Johansson i Backe, Kerstin. Näkymätön Elina. (1978) Elina-tytöstä kertova romaani sijoittuu 1930-luvun Tornionjoki-laaksoon ja kertoo yhä ajankohtaisista aiheista: kiusaamisesta ja oikeudesta omaan kieleen.

6. Kallioniemi Tuula: Kulkuripoika ja tuulen tyttö. (2005) Tuula Kallioniemi käsittelee fiktiivisessä historiallisessa romaanissaan koskettavia aiheita, sotaa, rakkautta ja pakolaisuutta. Miltä lapsesta tuntuu jättää rakas kotiseutu ja oma perhe, miten pelottavaa on joutua outoon ympäristöön kielitaidottomana ja ilman tuttua turvaverkostoa, millaista on varttua ja kokea ensirakkautensa sodan keskellä, miltä tuntuu tulla syrjityksi ulkonäön ja kielen perusteella.

7. Mankell, Henning: Tulen salaisuus. (2008) Palkitussa kolmiosaisessa kirjasarjassaan Mankell kertoo sisällissodasta koskettavasti ja elämänmakuisesti 12-vuotiaan Sofian silmin. Sofia joutuu pakenemaan kotikylästään sodan levitessä Mosambikissa. Pakomatka on vastoinkäymisten ja vaarojen viitoittama, mutta Sofia selviää peräänantamattomalla sinnikkyydellä ja urheudellaan. Tositapahtumiin pohjautuva tarina tempaisee mukaansa vahvalla kerronnallaan kaikenikäiset lukijat.

8. Mankell, Henning: Tulen arvoitus. (2009) Sofian elämään ilmestyy uusi huoli: hänen siskonsa Rosa sairastuu vakavasti. Rosa-sisko on Sofialle kaikista sisaruksista rakkain, joku, joka ymmärtää Sofiaa täysin, ja jonka kanssa voi puhua ihan kaikista asioista. Selviääkö sisko? Ja miten Sofia selviää ihastumisestaan Kanelipoikaan? Jatkoa Tulen salaisuudelle.

9. Mankell, Henning: Tulen raivo. (2010) Mosambikilaisen Sofia-tytön elämästä kertovan trilogian päätösosa. Aikuinen Sofia on selviytynyt vaikeasta lapsuudesta sodan runtelemassa Mosambikissa, ja on nyt ompelijana työskentelevä nuori äiti. Sofian mies Armando työskentelee autokorjaamolla kaupungissa. Perheellä sujuu hyvin, kunnes Armando alkaa käyttäytyä oudosti ja viipyä myöhään töissä … salaako Armando jotain, vai kuvitteleeko Sofia kaiken?

10. Rosoff, Meg: Poikkeustila (2005). Daisy on amerikkalainen nuori nainen, joka on lähetetty Englantiin serkkujensa luokse pois isän ja äitipuolen tieltä. Englannissa syömishäiriöstä kärsivää Daisya odottaa aivan toinen maailma: serkkujen maatila, vapaus ja rakkaus. Vastapuolena on terrorismi, joka vähitellen on liukumassa kohti maailmansotaa.

11. Sepetys, Ruta: Harmaata valoa (2011) Vuonna 1941 Stalin on vallassa, ja Liettua on liitetty osaksi Neuvostoliittoa. Salainen poliisi kerää koulutettua väkeä ja ”maanpettureita” kuolemanleireille; pian poliisi jyskyttää myös 15-vuotiaan Linan perheen ovea. Poliisi on vienyt jo yliopistolla työskentelevän isän, ja tästä alkaa Linan, pikkuveli Jonaksen, sekä heidän äitinsä uuvuttava matka vankeja täyteen ahdetussa junassa halki Venäjän, kohti Siperiaa. Linan tarina antaa äänen tuhansille karkotetuille liettualaisille, sekä on samalla henkeäsalpaava selviytymistarina , optimismia unohtamatta. Romaani perustuu kirjailijattaren oman suvun vaiheisiin Baltian neuvostomiehityksen aikana.

12. Tiainen, Marja-Leena. Alex ja pelon aika. (2006) Kolmiosaisen nuortenkirjasarjan ensimmäinen osa, jossa kuvataan turvapaikanhakijanuorten elämää. Tarina alkaa 14-vuotiaan Alexin levottomasta kotimaasta, josta isänsä ja veljensä menettäneen pojan pitäisi päästä turvaan toiseen maahan väkivaltaisuuksien keskeltä. Alex-sarjan romaanit toimivat myös itsenäisinä kertomuksina

13. Tiainen, Marja-Leena. Alex, Aisha ja Sam. (2007) Kolme eri puolilta maailmaa kotoisin olevat nuoret Alex, Aisha ja Sam opettelevat elämään pakolaisnuorten yhteisössä perheryhmäkodissa. Samalla he tutustuvat Suomeen, uuteen asuinmaahansa, ja toisaalta odottavat pelonsekaisin tuntein turvapaikkapäätöstään. Itsenäinen jatko-osa kirjalle Alex ja pelon aika.

14. Tiainen, Marja Leena. Alex, Aisha ja toivon aika. (2008) Alex-trilogian päätösosassa kuvataan Alexin ja Aishan ristiriitaisia tuntoja kahden maan kansalaisina. He ovat saaneet turvapaikan Suomesta, mutta toisaalta he kaipaavat entisiä kotimaitaan ja perheitään.